Menu Close

Apua netistä

Tietosanakirjat saavat nykyään pölyttyä hyllyssä, sillä kaikkeen löytyy vastaus googlesta. Ennen niin arvokkaat teokset eivät käy kaupaksi edes kirpputoreilla. Netistä löytyy nykyään vastaus kaikkeen. Oli kyse sitten sienireseptistä, kiusallisesta ihottumasta tai jääkiekon säännöistä. Hakijan vastuulle jää toki edelleen tiedon luotettavuuden määrittely ja seulonta. Samaan kysymykseen voi tulla tuhansia vastauksia. Mikä on paras resepti, paras lääke ihottumaan tai tuomitaanko taklauksesta jäähy ?

Myös rikolliset osaavat käyttää nettiä hyväkseen yhä fiksummin. Pankkien tunnuslukuja kalastellaan lähes aidon näköisillä sivuilla. saat olla tarkkana myös henkilötietojesi tai kuviesi kanssa. Niitä ei missään nimessä tulisi luovuttaa avoimesti ”someen”. Epähuomiossa ”instaan” tai Suomi24: n twiittamasi kuvaa et enää pysty hallitsemaan, vaan se voi aiheuttaa jatkossa ikäviä yllätyksiä.

Netti ei myöskään korvaa aitoja ihmissuhteita, vaikka moni pakenee sinne yksinäisyyttä.  Erilaisia keskustelu- ja treffisivuja on netti väärällään. Niilläkin sivuilla saa olla tarkkana, sillä netin kautta keskustelu ei koskaan ole sama kuin aidosti ”nenäkkäin” tapaaminen. Onko treffisivujen keskustelija se kuka väittää olevansa – varovaisuus on tässäkin tapauksessa viisautta.

Fakta on, että mennyt tietosanakirja-aikakausi ei enää palaa – nettiaika on tullut jäädäkseen. Nyt on vain opittava hyödyntämään ja myös varomaan tietoyhteiskunnan suomia mahdollisuuksia.

-Pirjo, Pomarkun kunnan toimistosihteeri


Jaa tää somessa: