Menu Close

Kela – opiskelu, työttömyys, asumistuki ja toimeentulotuki

Kuavssa on 20 sentin kolikoita.

Alle on koottu tärkeimmät Kelan tarjoamat palvelut nuorille. Kaikki Kelan henkilöasiakkaille suunnatut palvelut löydät Kelan sivuilta.

Kelan laskurilla voit itse laskea eri etuuksien osalta onko sinulla oikeutta etuuksiin ja arviota etuuden määrästä.

Ajanvaraus

Jos selvitettävää on paljon, voit varata ajan Kelan puhelinpalveluun. Ennen ajanvarausta Kelan palveluasiantuntija Jos selvitettävää on paljon, voit varata ajan Kelan puhelinpalveluun. Ennen ajanvarausta Kelan palveluasiantuntija perehtyy asiakkaan tilanteeseen. Puhelinajanvarauksessa Kelan palveluasiantuntija soittaa asiakkaalle sovittuna ajankohtana. Palvelu on siis asiakkaalle maksuton, eikä asiakkaan tarvitse erikseen lähteä hoitamaan Kela-asioitaan paikan päälle palvelupisteeseen. Puhelinajanvarauksessa otamme etuushakemuksia vastaan suullisesti, joten asiakas saa etuusasiansa vireille.

Varaa aika Kelan puhelinpalveluun verkossa kela.fi/varaa-aika Ajan varaaminen verkossa edellyttää tunnistautumista. Voit kirjautua palveluun verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Ajan varaaminen Kelan puhelinpalveluun tai palvelupisteelle onnistuu myös soittamalla Kelan puhelinpalveluun tai asioimalla Kelan palvelupisteellä.

Opiskelu 

Hae opintotukea OmaKelasta. OmaKela on Kelan asiointipalvelu henkilöasiakkaille.
Jotta voit kirjautua OmaKelaan, sinun täytyy ensin tunnistautua eli varmentaa henkilöllisyytesi. OmaKelassa käytetään Suomi.fi-tunnistusta.

Tarvitset jonkun seuraavista:

  • henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset
  • matkapuhelimen mobiilivarmenteen
  • henkilökortin, jossa on kansalaisvarmenne.

Opiskelijan on mahdollista hakea myös yleistä asumistukea. Hakemuksen liitteeksi tulee toimittaa allekirjoitettu kopio vuokrasopimuksesta. Lisätietoa opintotuesta osoitteessa kela.fi/opintotuki

Työttömyys 

Työttömäksi jäädessäsi ilmoittaudu välittömästi TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi. Kelasta voit saada peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea, jos et kuulu työpaikkakassaan tai työssäoloehtosi ei täyty. Työttömyysturvaa voit hakea OmaKelasta.

Lisätietoa työttömyysturvasta löydät osoitteesta kela.fi/tyottomat

NUOTTI-valmennus

NUOTTI-valmennus on 16–29-vuotiaille nuorille tarkoitettua matalan kynnyksen nuoren ammatillista kuntoutusta. NUOTTI-valmennusta voi hakea ilman lääkärinlausuntoa ja hakemusta Kelan kautta. Tutustu NUOTTI-valmennukseen Kelan sivuilla.

Asumistuki 

Kelalta saat asumistukea asumismenojen vähentämiseksi. Asumistuen määrä määräytyy asunnon koon, asukkaiden määrän ja asukkaiden tulojen mukaan. Myös asumistukea voit hakea OmaKelasta.

Lisätietoa asumistuesta löydät osoitteesta kela.fi/yleinen-asumistuki

Toimeentulotuki

Perustoimeentulotukea voi saada henkilö tai perhe, jonka tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. Ennen perustoimeentulotuen hakemista pitää selvittää, voiko saada muita tuloja tai etuuksia, esimerkiksi työttömyysturvaa ja asumistukea. Toimeentulotuki on viimesijainen etuus.

Perustiedot toimeentulotuesta löydät Kelan pikaoppaasta.
Katso Kelan sivuilta kuka voi saada perustoimeentulotukea.
Ohjeet toimeentulotuen hakemiseen löydät Kelan sivuilta.
Muita ohjeita ja neuvoja löydät Kelan kysymyspalstaltalta.

Näin haet toimeentulotukea:

Näin täytät verkkohakemuksen:


Jaa tää somessa: