Menu Close

Mikä on Nuokkakarhu?

Kuva on koriste.

Nuokkakarhu on Karhukuntien nuorten ja nuorten palveluiden yhteinen yrmeä maskotti. Hän seikkailee nuokka.fi -sivuilla, nuokkareilla ja muissa nuorten palveluissa sekä somessa:

Instagram: Nuokkakarhu
Snapchat: Nuokkarhu
Youtube: Nuokkakarhu
Facebook: Nuokkakarhu
Twitter: Nuokkakarhu

Kuvassa on Nuokkarhumaskotti, joka sanoo: "Hä? Ekstiä kuka mä oo? Mä oo Karhukuntie nuorten ja nuorte palveluide maskotti, Nuokkakarhu".

Nuokkakarhun synty

Nuokkakarhu syntyi vuonna 2015, kun Karhukuntien nuorten ja nuorten palveluiden yhteiset sivut ja somet julkaistiin. Aleksi Salmisen luoman maskotin Nuokkakarhun esikuvana toimi irlantilaiselta nuorten sivuston SpunOutin ”Ditch the Monkey”-niminen animaatiosarjan apina, joka yritti houkutella nuoria negatiivisuuteen ja passiivisuuteen. SpunOut-sivut kannustivat hylkäämään apinan, tulemaan mukaan toimintaan ja hakemaan apua. Nuokkakarhu on luonteeltaan negatiivinen, passiivinen ja yrmeä, mikä kuvastaa suomalaista mentaliteettia ja ”teiniangstia”. Nuorisotyön sloganina käytetäänkin lausetta: ”Älä kuuntele karhua”, jolla kehotetaan jättämään Nuokkakarhun kaltainen passiivisuus ja kannustetaan nuoria osallistumaan mukaan toimintaan. Grumpy Cat on toinen Nuokkakarhun inspiraation lähde, vaikkakaan Nuokkakarhu ei ole pahantahtoinen niin kuin hän.

Kuvassa on Nuokkarhumaskotti, joka sanoo: "Väsyttää".

Mukaan joka tilanteeseen

Nuokkakarhusta on tehty laminoituja versioita, joista voi ottaa mukaan nuorisotilalle, tapahtumiin ja toimintaan. Laminoidun Nuokkakarhun puhekuplaan voi kirjoittaa valkotaulutussilla mitä karhu voisi juuri sillä hetkellä sanoa. Karhun kanssa voi ottaa selfien ja sen taakse voi vaikka piiloutua, jos nuori ei halua kasvojaan näkyviin somekuvissa. Karhu on madaltanut työntekijöiden kynnystä ottaa kuvia sosiaaliseen mediaan ja kertomaan toiminnasta sen avulla. Nuokkakarhusta on lisäksi tehty kustomoituja versioita. Esimerkiksi jouluna karhulla on tonttulakki päässä, kun taas pelinuorisotyölliseen toimintaan sopivalla Pelikarhulla on pelikuulokkeet ja ohjain.

Kuvassa on nuori, joka kirjoittaa Nuokkakarhun puhekuplaan tekstiä.

Nuorten ajatuksia Nuokkakarhusta

Hahmon sanonnat on kirjoitettu nuorten käyttämällä Karhukuntien alueen murteella ja niissä on aina mukana hieman sarkastisuutta pilke silmäkulmassa. Sarkasmi on joskus vaikeaa kirjoitettuna, mutta nuoret ymmärtävät sitä. Se uppoaa nuoriin paremmin kuin ylipirteys ja juuri sen vuoksi Nuokkakarhu erottuu muista kaltaisistaan nuorisotyöllisistä maskoteista. Nuokkakarhu haluaa hyvää ja haluaa osallistua mukaan toimintaan, vaikka hän piiloutuukin yrmeyden ja kiukuttelun taakse, aivan kuten nuoretkin välillä.

Nuokkakarhu on otettu hyvin vastaan ja nuoret pitävät hänestä:

”Nuokkakarhu on best.”

”Nuokkakarhusta tulee sellainen olo, ettei aina tarvitse olla niin pirtee ja jaksaa.”

”Se on niin suloinen. Tekis mieli halata sitä.

”Nuokkakarhu on komee.”

Kuvassa on Nuokkarhumaskotti, joka sanoo: "Ei mitää. Näkyillää jossai nuokkaril tai tapahtumis tai mis sää ny sit pyöritki. Moro ny!".