Menu Close

Reijon vinkit rahankäyttöön ja kuluttamiseen

Kuvassa on nainen joka katselee vaaterekkejä.

Nykyään maailmassa ei pärjää ilman rahaa. Rahan tarve vaihtelee paljon yksilöstä ja iästä riippuen. Toki myös asumismuoto, unelmat ja elämän tilanne vaikuttavat siihen paljonko rahaa on käytössä. Houkutuksia riittää ja kauppiaat keksivät aina lisää ”turhakkeita ja muotihömpötyksiä”, jotka pitää omistaa ollakseen in. Harva uskaltaa olla erilainen ja erottua joukosta ja käyttää esim. ”second hand”-marketteja tai sisarustensa vanhoja vaatteita.

Joka tapauksessa on aivan selvä, että kaikkien muotivillitysten perässä juoksemiseen raha ei riitä. Mikäli vanhemmat sattuvat olemaan hyvin ansaitsevia he varmaan auttavat hankinnoissa, mutta mikäli näin ei ole, rahaa tulee saada muualta. Läheskään kaikki nuoret eivät saa kesätöitä tai ala iltatöihin.

Mikäli olet täysi-ikäinen, helppoa rahaa on suorastaan tyrkyllä. ”Ota nyt ja maksa joskus myöhemmin” houkuttelee monia toteuttamaan unelmansa. Valitettavasti se myöhemmin koittaa nopeammin kuin huomaatkaan ja mikäli talous ei kestä ”vipin” lyhennystä on houkutuksena maksaa se toisella ”vipillä”… Pian on ”ansa lauennut” ja olet ”lirissä”.

Kulutusluottojen ja varsinkin pikavippien korot ovat edelleen törkeät, vaikka niiden enimmäismäärää on rajoitettu. Moni on pudonnut niiden vuoksi velkavankeuteen ja menettänyt luottotietonsa. Ilman luottotietoja on vaikea itsenäistyä, kun ei saa vapailta markkinoilta edes vuokra-asuntoa. Luottotiedot yleensä tarkistetaan myös luottokorttia haettaessa tai luotolla ostettaessa. Mikäli ei ole säännöllisiä tuloja ei pääse velkajärjestelyyn, joten velka seuraa mukana siihen asti, kun pääset säännölliseen ansiotyöhön.

Nämä kuluttamisen vaarat ovat kaikilla tiedossa, mutta aina ne eivät tule mieleen silloin kun halu kuluttaa yllättää. Ehdotankin, että mietit vielä kertaalleen, sopiiko  hankinta budjettiisi ja  tarvitsetko sitä varmasti?  Kannattaa ehkä odottaa hetki, että pahin kulutushuuma hellittää.

-Reijo, Pomarkun hyvinvointikoordinaattori


Jaa tää somessa: